Turn the Tables

 

Deze stijlvolle stop-motion animatie is gemaakt door Raymon Wittenberg. Neem een kijkje op zijn website om de uitgebreide en interessante beschrijving van zijn werkproces te lezen.

 

De animatie vertelt het verhaal van Norbert, een man die in zijn eentje uit eten gaat en op zoek is naar gezelschap in een restaurant. De man is sociaal gezien niet erg handig en veel van zijn pogingen mislukken hierdoor. Dit levert echter wel grappige momenten op. De setting heeft veel weg van een jaren ’50 Amerikaans restaurant. Alles draagt daaraan bij; de kleuren, achtergrond, de kleding, stijl van animeren en dus ook de muziek. We hebben gekozen voor een jazz band, die in het restaurant live aan het spelen is. Er wordt dus veel geïmproviseerd door de muzikanten. Deze improvisaties hebben echter een connectie met wat er in het beeld gebeurt; de acties worden ondersteund door muzikale accenten en uithalen. Er ontstaat dus een soort interactieve improvisatie die de beelden flink ondersteunen. Om deze reden is er ook gekozen geen extra sound design toe te voegen, het is een samenspel van alleen muziek en beeld.

 

Elk karakter in de film heeft een eigen instrument, en de scenes zijn per karakter opgedeeld, waarin dat instrument de improvisatie voor haar rekening neemt. In het begin komen alle karakters kort in beeld, waar de instrumenten even warm aan het draaien zijn. De instrumenten worden dus kort geïntroduceerd en gelijk gelinkt aan de karakters. In het fragment dat hierboven staat zorgt de trompet voor de stemmen van de vrienden die aan het proosten zijn, en in de scene erna zorgt de saxofoon voor de stem van het verliefde stel. Tussendoor is er een klarinet te horen, die een mysterieus karakter verklankt die later in de film terugkomt.

 

De film zal de komende tijd op festivals te zien zijn. Houdt onze site en die van Raymon in de gaten om te zien waar hij vertoond zal worden!

Datum

25 november 2015

Categorie

Animatie